Τι ποιώ σε, ω μήτερ; *

*(=Τι σου κάνω μάνα μου;)

Κορίτσια, ο Πάνας! -  Πήλινο λύχνάρι με τη μορφή Πάνα σε στύση. Αρχ. Μουσείο Νάπολης, 1ος αι. μ.Χ.

Εξήκοντα εννέα - Λυχνάρι με παράσταση ζεύγους που επιδίδεται σε αμοιβαία λειχία των γεννητικών οργάνων. Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας, 1ος αι. π.Χ-1ος αι. μ.Χ.


Το χειρότερο μέρος μιας σχολικής εκδρομής είναι η «επίσκεψη στο μουσείο».
Όχι πια! Μια έκθεση που ανοίγει σε λίγες μέρες με θέμα τον 
έρωτα στην αρχαιότητα
 θα κάνει τα παιδιά να μην ξεκολλάνε από τα εκθέματα και να αγαπήσουν (επιτέλους) τα αρχαία!

 


Από το Δημοτικό μάς έχουν πρήξει για τους «αρχαίους ημών προγόνους». Ότι τα είπαν όλα, ότι τα ανακάλυψαν όλα, ότι τα έκαναν όλα. Ε λοιπόν, έχουν δίκιο! Τα έκαναν όλα! Μια έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που αρχίζει στις 10 Δεκεμβρίου έρχεται να το επιβεβαιώσει. Ο τίτλος της είναι λίγο βαρύγδουπος: «Έρως: από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα», αλλά δεν πειράζει. μπείτε μέσα και απολαύστε την. 
Έχουν συγκεντρωθεί 280 έργα από 50 μουσεία, ελληνικά και ξένα. Όλα έχουν σχέση με τον θεό Έρωτα. Αλλά όχι τον έρωτα τον πλατωνικό που μας λένε στο σχολείο. Εδώ μιλάμε για τον έρωτα τον μπαλαμουτιάρη! Αυτόν που γεννήθηκε πριν τον Χριστό και δεν έχει ούτε αμαρτίες, ούτε ενοχές, ούτε μετάνοιες. Γι’ αυτό και οργιάζει. Πόρνες, Σάτυροι, παιδεραστές (με την αρχαία έννοια), κτηνοβάτες, λεσβίες, Σειληνοί στήνουν τρελό πάρτυ πάνω σε αγγεία και ακροκέραμα!
Πώς και τόλμησε μια τέτοια έκθεση ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης;


«Οι καιροί έχουν αλλάξει, τα παιδιά βρίσκουν τα πάντα σήμερα  στην τηλεόραση, στο internet, στα περίπτερα. Θα ήταν υποκρισία μεγίστη αν κρύβαμε την αλήθεια διαιωνίζοντας τα ενοχικά σύνδρομα που καλλιεργούνταν σε παλαιότερες εποχές». Μπράβο τού κυρίου διευθυντή! 
Επειδή, βέβαια, παραμονεύουν ο Καρατζαφέρης, ο Άδωνις και ο Άνθιμος, έλαβε ο άνθρωπος τα μέτρα του. Τα πιο hardcore εκθέματα τα έβαλε σε μια ειδική αίθουσα και απ’ έξω έβαλε ένα καρτελάκι: «Απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους κάτω των 16 που δε συνοδεύονται από γονείς ή καθηγητές». Κανένα πρόβλημα. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας συνοδέψει! 


Info: Η έκθεση «Έρως: από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα» θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) στην Αθήνα από τις 10 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 6 Απριλίου 2010.

Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο Μητσάρας - Γυναίκες, που συμμετέχουν στα Θεσμοφόρια, χορεύουν γύρω από τεράστια ομοιώματα φαλλών. Βίλα Τζούλια, Ρώμη.

Μικρό μου πόνυ - Ερωτικό σύμπλεγμα γυναίκας με γάιδαρο πάνω σε ρωμαϊκό λυχνάρι. Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία.

Ναι, εκεί! - Δύο γυμνές πόρνες σε σκηνή καλλωπισμού. Η γονατιστή πόρνη αλείφει την ηβική περιοχή της όρθιας με άρωμα ή αλοιφή, μετά την αποτρίχωση. Αρχ. Μουσείο Ταρκυνίας, 490-480 π.Χ.

Ω, τι μεγάλο κουδούνι! - Χάλκινος λεοντόμορφος φτερωτός φαλλός με κουδουνάκια. Αρχ. Μουσείο Νάπολης, 1ος αι. μ.Χ.

Κάτσε εδώ αν θες - Σειληνός και Νύμφη σε πήλινο ακροκέραμο. Αρχ. Μουσείο Γέλας, 550-500 π.Χ.