Όχι, γιατί ο νόμος απαγορεύει το κάπνισμα και στους υπαίθριους χώρους των σχολείων. Παλιά το κάπνισμα δεν αποτελούσε πειθαρχικό παράπτωμα για τους μαθητές, αλλά μετά από τον πρόσφατο νόμο, οι μαθητές που καπνίζουν στο σχολείο μπορούν να τιμωρηθούν.

Υπ. Απόφαση 88202/30-6-2009 Υπ. Υγείας (εφαρμογή Ν,3730/2008, άρθρο 3)
«Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα»

Εγκύκλιος 120995/30-09-2010 Υπ. Υγείας
«4. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, εμπίπτουν ενδεικτικά: (...) Όλοι οι χώροι των Νοσηλευτικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακάλυπτοι χώροι, οι ταράτσες, τα αίθρια, οι εξώστες καθώς και λοιποί υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, κ.λ.π.)»

Όχι. Η παραβίαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος είναι πειθαρχικό παράπτωμα για όλους τους δημόσιους υπάλληλους.

Νόμος 3868/2010
«Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους»

Αν είσαι ενήλικος ναι. Αν είσαι ανήλικος, ο Διευθυντής και οι καθηγητές έχουν την ευθύνη για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας σου. Οπότε για να βγεις εκτός σχολείου θα πρέπει να πάρεις άδεια και να ενημερωθούν οι κηδεμόνες σου.

Υπ. Απόφαση Φ.353.1./324/105657/Δ1/16-10-2002 (Καθηκοντολόγιο), άρθρο 29, παρ. 5
«(Ο Διευθυντής) είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς (…) για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών»

Ο εφημερεύων καθηγητής έχει δικαίωμα να ελέγχει όλους τους χώρους του σχολείου, γιατί έχει ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών. Δεν μπορεί, φυσικά, να μπει στον ιδιωτικό χώρο της λεκάνης, αλλά μπορεί στον κοινόχρηστο χώρο των τουαλετών (νιπτήρες). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχει βάσιμη ανησυχία ότι η ασφάλεια ενός μαθητή απειλείται (π.χ. αν είναι λιπόθυμος) και ο καθηγητής δεν έχει άλλη επιλογή, τότε έχει το δικαίωμα, προκειμένου να τον προστατέψει, να ανοίξει και την πόρτα της τουαλέτας.

Υπ. Απόφαση Φ3/160/Γ1/187/6-3-1997
«(Οι εφημερεύοντες) επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας μεταξύ των (οι εφημερεύοντες εκπ/κοι) τους χώρους, ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών»

Ποινικός Κώδικας, άρθρο 25
«Κατάσταση ανάγκης που αποκλείει το άδικο. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος, για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο, ο οποίος απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή κάποιου άλλου χωρίς δική του υπαιτιότητα, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος και τη σπουδαιότητα από τη βλάβη που απειλήθηκε»