ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

σπίτι...
σχολείο...
φροντιστήριο...
πρόβα!

Μία εβδομάδα μετά την ακρόαση καλέσαμε τα 21 συγκροτήματα του Schoolwave για την πρώτη τους συνέντευξη. Ξεκινήσαμε με κάτι που για άλλους είναι ολόκληρη φιλοσοφία και για άλλους ένα απλό... όνομα.


Γιατί ονομάσατε έτσι το συγκρότημα;
ΣTIΓMA: Επειδή το low bap σαν τρόπος ζωής έχει αφήσει ένα στίγμα επάνω μας. Και έτσι θέλουμε να αφήσουμε κι εμείς το δικό μας.
ENTROPIA: Η εντροπία στη Φυσική δείχνει την αταξία ενός συστήματος. Και η progressive μουσική που παίζουμε έχει μεγάλη αταξία.
ONE BIG STAG: Σημαίνει το μεγάλο αρσενικό ελάφι. Είναι εμπνευσμένο από ένα βιντεοκλιπ που είχαμε δει των «Queens of the Stone Age». Έδειχνε ένα μεγάλο ελάφι που έπιανε τα μέλη του συγκροτήματος και κρέμαγε τα κεφάλια τους σε κορνίζα στον τοίχο, όπως ακριβώς βάζουν τα κεφάλια των ζώων οι κυνηγοί. Ήταν η εκδίκηση του ελαφιού! Το θύμα που γίνεται θύτης!
OPΘOΛOΓIΣTEΣ: Ορθολογιστές ήταν ένα κίνημα στην αρχαία Ελλάδα που υποστήριζαν ότι ακόμα και αν μου δείξεις κάτι και το δω με τα ίδια μου τα μάτια, δεν θα το πιστέψω αν δεν το εξηγήσω πρώτα. Πιστεύω ότι μας ταιριάζει, γιατί στην εποχή που ζούμε μας δείχνουνε πάρα πολλά πράγματα στην τηλεόραση, που φαίνονται αληθινά. Είναι όμως; 
TONGUEPILLS: Βασικά μας ήρθε από τους Slipknot. Μια φορά είχα πει το όνομά τους ανάποδα (Tonkpils) και μου λέει ο άλλος «Ξέρεις τι είναι Tonguepills;» και του λέω «Τι;». Μου λέει «Υπογλώσσια». Και λέω, εντάξει, το βρήκαμε το όνομα του συγκροτήματος!
BLUE MONDAYS: Γιατί οι Δευτέρες μας είναι πάντα μελαγχολικές. Το Σαββατοκύριακο κάνουμε πρόβες με το συγκρότημα και τη Δευτέρα ξαναπηγαίνουμε σχολείο.
73 POOPS: Για πλάκα! Poops σημαίνει... κουραδίτσες. Γιατί 73; Για να ρωτάτε!
LES CHRITES: Προφέρεται λε-κριτ, αλλά είναι οι. λεχρίτες. Το είχαμε βγάλει για χαβαλέ και λέμε θα πάμε μ' αυτό το όνομα στο Schoolwave. Το γράψαμε στα γαλλικά γιατί φοβόμασταν ότι θα μας πείτε να το αλλάξουμε.


Πείτε μας μια θυσία, μια τρέλα που έχετε κάνει για το συγκρότημα.
OPΘOΛOΓIΣTEΣ: Θα σας το θέσω απλά. Εγώ θα μπορούσα να έχω δίπλωμα και αμάξι και ο άλλος να 'χε φτιάξει τη μηχανή του. Προτιμήσαμε να δώσουμε τα λίγα λεφτά που βγάζουμε από δουλειές και χαρτζιλίκια για να πάρουμε εξοπλισμό. Μιλάμε δώσαμε πάνω από εκατομμύριο! 
BLUE MONDAYS: Εγώ έχω θυσιάσει την κοπέλα μου γιατί ζήλευε. Μου έκανε συνέχεια σκηνές «Πάλι με το συγκρότημα είσαι;». Της είπα «Ως εδώ!»
MUSICA FICTA: Έχει τύχει να πάμε στο στούντιο 11 η ώρα το βράδυ, να ξενυχτήσουμε, να τελειώσουμε 7 η ώρα το πρωί και να πάμε κατευθείαν σχολείο!
TPEIΣ EYXEΣ: Έχω μείνει τρεις χρονιές στη ίδια τάξη. 'Oχι από τους βαθμούς, αλλά από απουσίες. Έγραφα μουσική, έκανα πρόβες.
TONGUEPILLS: Εγώ είχα ξυπνήσει 8 η ώρα το πρωί κυριακάτικα για να πάμε στούντιο. Για μένα αυτό είναι τεράστια θυσία. Ο ύπνος μου είναι ιερός.

Διαμαρτύρονται οι γείτονες όταν παίζετε στο σπίτι;
ONE BIG STAG: Αν και παίζω στη διαπασών, δεν μου έχουν κάνει παρατήρηση ούτε μία φορά. Δεν ξέρω γιατί. Έχω έναν 70χρονο από πάνω και μια 80χρονη από κάτω... Μπορεί να μην ακούνε κιόλας! 
BLUE MONDAYS: Εμένα οι γείτονες δεν μπορούν να μου πουν τίποτα, γιατί αυτοί κάνουν πιο πολλή φασαρία! Μένω στην Αγία Βαρβάρα που οι πιο πολλοί είναι τσιγγάνοι και γίνεται ψιλοχαμός. Περνάει ο άλλος, ας πούμε, τρεις η ώρα τα ξημερώματα και έχει ανοίξει το στερεοφωνικό, τα γούφερ, όλα τέρμα. Κι όταν του λες «Κόψε λίγο τον ήχο», σου λέει « Γιατί ρε, ωραία είναι!»

Οι καθηγητές τι σας λένε για το συγκρότημα;
TONGUEPILLS: Ούτε καν το ξέρουν! Κι ούτε ενδιαφέρονται να το μάθουν και δεν μας ενδιαφέρει κι εμάς να το μάθουν ποτέ.
BLUE MONDAYS: Ως τώρα πολλοί καθηγητές μάς παίρνανε στην πλάκα. «Ω τα παιδάκια που παίζουν ροκ». Τώρα που μάθανε ότι θα παίξουμε στο Schoolwave, το βουλώσανε!

Το σχολείο λέει «καθίστε να μπείτε σε μια σχολή πρώτα και μετά ν' ασχοληθείτε μ' αυτά». Δεν τους νοιάζει αν έχεις ταλέντο ή τρέλα

Τι σας λένε οι γονείς σας για το συγκρότημα;
ΤΡΕΙΣ ΕΥΧΕΣ: Παλιά τσακωνόμασταν συνέχεια με τους γονείς μου. Τώρα, το' χουν ψιλοσυνηθίσει, αλλά όταν πάω για πρόβα με βρίζουν.
ΣTIΓMA: Ο πατέρας μου στην αρχή δεν του άρεσε καθόλου η ιδέα. Με το που άκουσε όμως τα κομμάτια μας, πωρώθηκε πιο πολύ κι από μένα.
73 POOPS: Η μάνα μου λέει: «Ναι, κι εσύ βλέπεις τώρα αυτούς και νομίζεις πως θα βγάλεις λεφτά. Τι νομίζεις; Ότι θα γίνεις Metallica; Μια στο εκατομμύριο συμβαίνουν αυτά!» . Ε τι να κάνουμε. Ας ζω βγάζοντας το μεροκάματο παίζοντας σε κλαμπάκια μπροστά σε 50-100 άτομα. Έστω κι έτσι! Γιατί εγώ αυτό γουστάρω - πώς να το κάνουμε;
DEMERIT: Εμένα μου λένε συνέχεια «Προσγειώσου, προσγειώσου!» Αλλά εγώ τους λέω ότι κάτι θα καταφέρω στο τέλος και θ' απογειωθώ.

Πόσες ώρες τη μέρα ακούς μουσική; 
ENTROPIA: Όσες ώρες είμαι ξύπνιος
ONE BIG STAG: Έχω όλη την ώρα να παίζει κάτι. Γι' αυτό ακριβώς το διάβασμά μου από δύο ώρες γίνεται έξι. Ακούω ξαφνικά κάτι καλό και σηκώνομαι να το βγάλω στην κιθάρα.
ΤPEIΣ EYXEΣ: Εγώ κοιμάμαι αγκαλιά με την κιθάρα μου. Καμιά φορά την παίρνω και στην τουαλέτα. Ο Μόρισον έγραφε ακόρντα σε κωλόχαρτο!

 

Ρίχνεις πιο εύκολα κοπέλες αν είσαι σε συγκρότημα;
BLUE MONDAYS: Σίγουρα! Το συγκρότημα είναι γυναικοπαγίδα.
OPΘOΛOΓIΣTEΣ: Άμα παίζεις live και μετά κατεβείς, όλες οι γυναίκες σε κοιτάζουν. Έχεις ακόμα το φως της σκηνής.
WARFIELD: Εγώ από τότε που φοράω στη σκηνή αυτό το καπέλο έχουν ανέβει οι μετοχές μου! Κάτι κάνει στις γυναίκες.
MUSICA FICTA: Εγώ αποφεύγω να το αναφέρω το συγκρότημα σε κοπέλες. Τι να πω δηλαδή; «Ξέρεις έχω και συγκρότημα, πάμε μια βόλτα;»

Βλέπετε Fame Story; Ποια είναι η γνώμη σας;
ABDUCTED: Όχι μόνο δε βλέπουμε, αλλά το φτύνουμε κιόλας! Ξεφτιλίζουν τη ροκ μουσική!
PULP VOID: Άθλιο! 
WARFIELD: Δεν αξίζει ούτε να απαντήσουμε.
ΤPEIΣ EYXEΣ: Δε χρειάζεται να γίνεις καραγκιόζης για να πετύχεις.
SKA BANGIES: Έχει πλάκα! Καμιά φορά το βλέπουμε για χαβαλέ.
ELECTRIC DIMENSION: Εγώ μια φορά που το πέτυχα είδα το Μουρατίδη να τσακώνεται με τη Στεφανίδου και το 'κλεισα. Τι να δω;
MUSICA FICTA: Εμείς δεν έχουμε τηλεόραση! (σ.σ δεν έχουν ούτε κινητό! Κανένας απ' τους τρεις!)

 

 

Σας βοηθάει το σχολείο να ασχοληθείτε με τη μουσική;
OPΘOΛOΓIΣTEΣ: Όχι βέβαια! Για το Schoolwave τοιχοκολλήσανε την αφίσα δύο μέρες μετά την προθεσμία των δηλώσεων. Εμείς το μάθαμε από ένα φίλο από άλλο σχολείο. 
73 POOPS: Μας αποτρέπει! Μας λέει «καθίστε να μπείτε σε μια σχολή πρώτα και μετά ν' ασχοληθείτε μ' αυτά». Δεν τους νοιάζει αν έχεις ταλέντο ή τρέλα.
PULP VOID: Στο σχολείο μου (ιδιωτικό) υπάρχει ένας όμιλος μουσικού συγκροτήματος. Πήγαμε μια φορά και δεν ξαναπατήσαμε. Μας βάζουν να παίζουμε τραγούδια που διαλέγουν οι ίδιοι.
ΣTIΓMA: Τι να βοηθάει; Το Τεχνικό που πηγαίνουμε εμείς δεν είναι καν σχολείο. Χαβαλές είναι, μπουρδέλο!
LES CHRITES: Το σχολείο ξέρει μόνο να πιέζει. Στο χρόνο που θα διαβάζαμε Αρχαία, θα μπορούσαμε να παίζουμε μουσική. Και έμαθα ότι το Υπουργείο θα βάλει άλλη μια ώρα Αρχαία στο πρόγραμμα... Είναι τρελό!
ONE BIG STAG: Για να μας βοηθήσει πρέπει πρώτα να μας καταλάβει. Στο Κολλέγιο που πάω εγώ έχουμε το πανηγύρι που είναι καθαρά μαθητικό θέμα. Φέτος παραλίγο να μη γίνει, γιατί αντέδρασαν οι καθηγητές και ο σύλλογος γονέων. Το θεωρούσαν βίαιο. Είναι κάπως βίαιο, επειδή μερικά παιδιά όταν χορεύουν τους αρέσει να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό όμως εμείς το φχαριστιόμαστε. Είναι ένας τρόπος να ξεσπάσουμε. Και υπάρχει τρελή αδερφικότητα: οποιοσδήποτε πέσει, αμέσως δέκα άτομα τον τραβάνε απ' το χέρι και τον σηκώνουνε.

Οι γονείς μου μού λένε συνέχεια «προσγειώσου, προσγειώσου». Αλλά εγώ τους λέω ότι κάτι θα καταφέρω στο τέλος και θ' απογειωθώ

Οι γονείς σας θα 'ρθουν να σας δουν στο Schoolwave;
MUSICA FICTA: Δυστυχώς ναι. Και θέλουνε να φέρουν και κάμερες. Είναι αηδιαστικό!
73 POOPS: Εγώ θέλω να 'ρθουν οι γονείς μου. Για να τους δείξω ότι μπορώ να κάνω κι εγώ κάτι.
DEMERIT: Μακάρι να μην έρθουν. Θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν ξέρω πόσο θα χαρούνε αν τα δούνε.

Τι είναι το καλύτερο που περιμένετε να συμβεί μετά το Schoolwave;
ELECTRIC DIMENSION: Στο επόμενο Schoolwave να παίξουμε μετά απ' τα μαθητικά, σαν το επώνυμο γκρουπ!
WARFIELD: Να μας ζητήσουν ανκόρ! Και να παίρναμε σαν βραβείο εξοπλισμό γιατί είμαστε άφραγκοι.
SKA BANGIES: Περιοδεία στο εξωτερικό! (γέλια)
LES CHRITES: Τίποτα. Να έχουμε κάνει μια καλή συναυλία. Να φωνάξουμε, να ιδρώσουμε και να γυρίσουμε σπίτι μας.

 

Χριστόδουλος vs Slipknot

O Θοδωρής και ο Δημήτρης είναι δύο από τα παιδιά που ακούνε φανατικά Slipknot. «Μάθατε» τους ρωτήσαμε «ότι ο Xριστόδουλος, μετά από δημοσίευμα της Espresso, ζήτησε να ματαιωθεί η συναυλία των Slipknot στον Λυκαβηττό "για να προστατευτούν οι νέοι από τον σατανισμό";»
 

Θοδωρής, (TONGUEPILLS)
«Ωραία εφημερίδα διαβάζει ο Χριστόδουλος! Πήγα στην συναυλία των Slipknot και γέλασα όσο δεν πάει όταν το έμαθα. Ό,τι ακούνε λίγο πιο προχωρημένο από ό,τι αυτοί μπορούν να σκεφτούν, νομίζουν πως είναι σατανιστικό. Οι στίχοι των Slipknot δεν αναφέρονται καθόλου σε θεούς, μόνο για σχέσεις μεταξύ ανθρώπων μιλάνε. Το καλύτερο είναι ότι τώρα οι παπάδες θα κάνουν δικαστήρια με αυτούς που κάλεσαν τους Slipknot στην Ελλάδα. Ας λύσουν πρώτα τις μεταξύ τους διαφορές που υποτίθεται ότι αγαπάνε όλον τον κόσμο και μετά θα λύσουν και αυτό. Ο Χριστόδουλος με την καμία δεν νοιάζεται για μας! Λίγοι παπάδες νοιάζονται γι' αυτό που κάνουν. Όταν κυκλοφορούν με χρυσά και κοιλιές 4 μέτρα δεν το κάνουν για να σώσουν τον κόσμο»

 

Δημήτρης, (73 POOPS)
«Το έμαθα μια μέρα μετά. Εννοείται πήγα στη συναυλία, ήταν πολύ καλή. Δεν έχουν καμία σχέση με σατανισμό οι Slipknot. Ο μεγαλύτερος σατανιστής σ' αυτή τη χώρα είναι ο Χριστόδουλος, γιατί όταν ο Χριστός κατέβηκε στη Γη μ' έναν απλό μανδύα και αυτός φοράει 800 κιλά χρυσό επάνω του, εμένα δεν μου εμπνέει καμία εμπιστοσύνη αυτός ο άνθρωπος. Μόνο και μόνο απ' την εμφάνισή του! Τι σχέση έχει αυτός με τον Χριστό;»