«Όλοι μέσα μέχρι να βγάλω την ύλη!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Eδώ και πολύ καιρό, επειδή μερικοί καθηγητές δεν προλαβαίνουν στη ΒΑΡΕΤΗ ώρα τους να διδάξουν το μάθημά τους, μας "κλέβουν” ώρα απο το διάλειμμα, με αποτέλεσμα να κάνουμε διάλειμμα μόνο κάτι δευτερόλεπτα. Και ρωτώ εγώ: έχουν δικαίωμα να μας τρώνε οι καθηγητές το διάλειμμα; Xωρίς διαλείμματα πώς θα την βγάλουμε;

Νικόλας»
 

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Κανένα δικαίωμα δεν έχουν οι καθηγητές να σας τρώνε το διάλειμμα. H εκπαιδευτική νομοθεσία ορίζει ότι οι καθηγητές:
α) είναι υποχρεωμένοι «να τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα και να μην παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων» (Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ.Β΄16-10-2002)
β) και μάλιστα οφείλουν «να μην παρατείνουν τη διδασκαλία μετά τη λήξη του χρόνου της διδακτικής ώρας» (18726/22.2.78 Απόφαση YΠ.E.Π.Θ.)

Tο 15μελές του σχολείου (ή το 5μελές της τάξης σας) μπορεί να πάει στον Διευθυντή και να ζητήσει να σεβαστούν οι καθηγητές το διάλειμμα, όπως προβλέπουν οι νόμοι. Επειδή οι περισσότεροι καθηγητές δεν ξέρουν τους παραπάνω νόμους, λογικά όταν τους μάθουν θα σταματήσουν να το κάνουν. Aν παρόλα αυτά κάποιος καθηγητής επιμένει να σας κρατάει μέσα στο διάλειμμα και ο Διευθυντής δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να επιβάλλει αυτό που λέει ο νόμος, τότε μπορείτε να καταγγείλετε το γεγονός στο Γραφείο Εκπαίδευσης στο οποίο ανήκει το σχολείο.


13.5.2007 Τεύχος #9