«Έλειψες στο διαγώνισμα; Πάρε μια μονάδα!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Γίνεται ενώ λείπεις από διαγώνισμα τετραμήνου (και μάλιστα απροειδοποίητο) να πάρεις μονάδα; Εγώ, πριν από κανένα μήνα, έφυγα με άδεια από το σχολείο γιατί είχα αδιαθετήσει και δεν αισθανόμουν καλά. Την επόμενη ημέρα μαθαίνω από συμμαθητές μου ότι έγραψαν διαγώνισμα Αρχαία και ότι πήρα μονάδα! Πάω και βρίσκω την καθηγήτρια για να μου πει τον λόγο. Αυτή ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει για διαγώνισμα και εγώ αφού έλειψα σημαίνει ότι έλειψα για να μην το γράψω! Δεν είναι παρανοϊκό; Μέχρι και στον Λυκειάρχη την πήγα να της επιβεβαιώσει πως πήρα άδεια, αλλά αυτή ανένδοτη. Ακόμη και εκείνη την στιγμή της είπα να το γράψω, αλλά τίποτα! Μπορεί να μου βάλει μονάδα ενώ δεν έχω γράψει διαγώνισμα; Ευχαριστώ».

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! O νόμος δίνει το δικαίωμα στους καθηγητές να σου βάλουν μονάδα αν λείπεις αδικαιολόγητα από προειδοποιημένο διαγώνισμα. Aν, όμως, η απουσία σου είναι δικαιολογημένη (από τον Διευθυντή ή από γιατρό ή από κηδεμόνα) τότε δεν μπορεί να σου βάλει μονάδα. Πρέπει να σε βάλει να γράψεις το διαγώνισμα στην πρώτη ευκαιρία που η καθηγήτρια κρίνει [Π.Δ. 465/81, Άρθρο 3, Παρ.5].

Επίσης, το ωριαίο διαγώνισμα είναι υποχρεωτικά προειδοποιημένο. Aν ήταν απροειδοποίητο, κακώς δέχτηκαν οι συμμαθητές σου να το γράψουν.


13.5.2007 Τεύχος #9